Oedeemtherapie

De oedeemfysiotherapeut behandelt patiënten die last hebben van (lymf)oedeem; een abnormale vochtophoping in het lichaam. Oedeem is te herkennen aan zwelling in bijvoorbeeld armen en benen. Dit komt doordat het lymfestelsel is ontregeld en daardoor het vocht niet goed afgevoerd kan worden. Het doel van de therapie is om de zwelling te verminderen en de functie van het lichaamsdeel te herstellen.

 

Oedeem komt onder andere voor bij kanker, bloedvatproblemen of littekens. Lymfoedeem kan ook een gevolg zijn van chemotherapie, een operatie of ongeval. De meest bekende vorm van oedeemtherapie is een okseltoilet. Hierbij worden de lymfeklieren geheel of gedeeltelijk verwijderd uit de oksel. 45% van de mannen en vrouwen met borstkanker, die een okseltoilet in combinatie met een bestraling hebben ondergaan, krijgt te maken met klachten. Normaliter zorgt een goed werkend lymfestelsel voor de afvoer van overtollig vocht en afweer tegen infecties. Als dit verstoord raakt veroorzaakt dit opeenhopingen van eiwitrijk weefselvocht in de arm en oksels.

 

Oedeemfysiotherapie staat bekend om de manuele lymfedrainage dat een speciale techniek is waarmee vocht wordt verplaatst naar delen van het lichaam, waar het overtollige vocht afgevoerd kan worden. Ook houd de oedeemfysiotherapeut zich bezig met oefeningen, littekens, het terug krijgen van zelfstandigheid en het aanmeten van therapeutisch elastische kousen.

 

Deze behandelwijze past goed bij Fysiocentrum Pauwendaal. De pauw, het symbool van onze praktijk, komt terug in onze visie. Hij staat namelijk voor de brenger van herstel en trots om de gezondheid in eigen handen te nemen. Ook tijdens oedeem fysiotherapeutische behandelingen zetten we daar op in. Een oedeemtherapeut adviseert rondom huidverzorging, voeding, preventie en zelfhulp om oedeem te verminderen of te voorkomen.

 

Vaak wordt na een intensieve therapie afgesloten met het aanmeten van een kous, mogelijk voorafgaand met een bandagering van arm of been. Dit gebeurt in overleg en verschilt per patiënt en therapeut.

 

Kijk voor meer informatie op: www.lymfoedeem.nl