McKenzie

McKenzie benadering van wervelkolomklachten

McKenzie therapie, ook wel Mechanical Diagnosis and Treatment genoemd, is een wereldwijd gebruikte onderzoek- en behandelmethode voor mensen met klachten aan het bewegingsapparaat. De inzichten worden in vele internationale richtlijnen voor manuele- en oefentherapie gebruikt.

McKenzie is bekend geworden door de uitstekende resultaten bij rug- en nekklachten al dan niet met uitstraling in benen of armen. Klachten zoals: whiplash, hernia, ischias, artrose en RSI zijn dan ook te behandelen.

Het doel van de methode is niet alleen de klachten zo snel mogelijk te laten verdwijnen, maar ook te zorgen dat deze in de toekomst zo min mogelijk terugkeren. De McKenzie methode is een duidelijk afgebakend behandelsysteem dat gebaseerd is op wetenschappelijk onderzoek.

Na een duidelijk mechanische diagnose begint de behandeling gericht op uw zelfredzaamheid. U leert met slechts enkele eenvoudige oefeningen uw klachten zelf te verbeteren om uw herstel zo veel mogelijk te bespoedigen. Daarnaast zal er aandacht gegeven worden aan de houdingen en bewegingen tijdens uw dagelijks leven. De therapeut kan eventueel de therapie aanvullen met onder andere manuele technieken, zoals mobilisaties en/of manipulaties. Tevens zal uw therapeut u ondersteunen met documentatie en wanneer nodig ondersteunend materiaal, echter wel op kosten van de klant.

Bij deze methode leert de fysiotherapeut de patiënt zichzelf te behandelen met actieve oefentherapie en geeft hij houdings- en bewegingsadviezen Na een analyse van de bewegingen wordt, wanneer dit mogelijk is, een bewegingsrichting gevonden die specifiek is voor de pijn waar de patiënt voor komt. Door herhaald bewegen leert de patiënt zijn eigen pijn te verminderen.

Whatsapp button